Marečku, podejte mi plamenomet

originální název: Death by Dialogue / USA 1988 / režie: Thomas DeWier / 89 min. / DVD
Přehrát video

Má cenu sledovat ryze odpadní osmdesátkový horor o vraždícím filmovém scénáři? Když už, tak jedině na Festivalu otrlého diváka s živým dabingem dvojice Bifidus/Vokurka, kteří tento ve všech ohledech jalový snímek povýší na jedinečný kulturní zážitek prostřednictvím nonsensových aluzí na českou klasiku Marečku, podejte mi pero.

Radostně a s chutí jsme si opět navlékli gumové rukavice a vrhli se do podzimního výlovu patlalského rybníčku. Tentokrát nám v kesaru uvízl kapřík, kterému na kůžičce vybujely ošklivé jizvičky po zcela nesourodém scénáři, besídkoidních hereckých výkonech a polodementní režii, takže co s ním? Naservírovat ho otrlému divákovi s čerstvou oblohou obligátně vychýleného dabingu v podání věčných hledačů nových smyslů života a tak, Josefa Vokurky a Samanthy Bifidus.

Snímek Death by Dialogue režiséra Thomase Dewiera pojednává o skupince mladých lidí, kteří přijedou navštívit strejčka jednoho z nich. Strejčkova chalupa stojí kousek od stodoly, ve které se asi natáčel nějaký biják. A scénář k tomu bijáku zlobí. Přesněji řečeno, vraždí. To je zhruba tak všechno, co v celém Dewierově potratu dává jakž takž smysl. Pak už není radno zbytečně špekulovat nad tím, co dělá u jezera formule 1, kde se vzala v lese heavymetalová kapela, nebo proč film skončí a vlastně neskončí. Lepší bude pořádně si užít bábu nad kořenem, Hliníka, co se ve skutečnosti neodstěhoval do Humpolce, setkání na hřbitově, které už není jen planým slibem, a konečně možná i zjištění, co že je to ten hrdobec.

Dabérské duo Josef Šlajs Vokurka a Samantha Tuček Bifidus vřele doporučují těm, které název Marečku, podejte mi plamenomet nikterak netrknul, nastudovat si před návštěvou tohoto otrlého spektáklu jeho legendární předlohu Marečku, podejte mi pero z roku 1976, ale nebojte, švestičky z otrlé zahrádky jistě proženou každého bez rozdílu, takže metelesku blesku do kina!

Číst více
Pá 01.11.2024 / 19:15
Marečku, podejte mi plamenomet
Kino Aero / Praha
Přístupnost: 15+
Český simultánní dabing